Het klimaat van Canada laat zich eigenlijk niet in een paar regels beschrijven. Door de uitgestrektheid, de aanwezigheid van bergketens, de ligging tot boven de Poolcirkel en de invloeden van het zeewater heeft Canada een vrij divers klimaat waarbij langjarige gemiddelde cijfers niet altijd representatief zijn voor de actuele weersomstandigheden. Er zijn weinig plekken in Canada waar geen grote verschillen voor kunnen komen. Dit geldt in alle seizoenen.
Het weer in Canada
De klimaattypes van Canada
Als je alle klimaattypes die in Canada voorkomen op een rijtje moet zetten dan krijg je een hele waslijst. Volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie komen in Canada de volgende klimaatsoorten voor:
BWk – het koude woestijnklimaat
BSk – het koude steppeklimaat
Cfb – het warme zeeklimaat
Csb – het warme zeeklimaat met droge zomers, ook wel Chinaklimaat genoemd
Dfb – het gematigde landklimaat
Dfc – het koele landklimaat
Dsc – het koele landklimaat met droge zomers
Dsd – het koude landklimaat met droge zomers
ET – het toendraklimaat
De droge klimaten (woestijn- en steppe) komen in British Columbia voor ten westen van de Rocky Mountains. De zeeklimaten komt alleen maar in het zuidwesten en langs de westkust voor. Het toendraklimaat heerst vooral in het gebied dat boven de Poolcirkel ligt.
Het grootste deel van Canada heeft te maken met de redelijk onvoorspelbare landklimaten. Hierbij overheersen het koele en het koude landklimaat.

Koude winters
De wintermaanden zijn in Canada koud tot zeer koud. In de noordelijke helft van Canada is middelmatige tot strenge vorst overdag meer regel dan uitzondering. De nachten kunnen zelfs extreem koud worden met temperaturen die dalen naar dertig tot veertig graden onder het vriespunt. Dit zijn geen weersomstandigheden waarbij je met de camper op pad wilt (of kunt!).
Er zijn uitzonderingen. In British Columbia, Alberta, Ontario, Quebec en Saskatchewan zijn veel campings in de wintermaanden gewoon geopend. De winter is in deze gebieden prachtig. In British Columbia en Alberta kun je dan volop aan wintersport doen. Banff, Jasper en Whistler beleven dan zelfs hun drukste seizoen. Voor de wintermaanden zijn er speciale campers te huur die geprepareerd zijn voor de lagere temperaturen en de sneeuw. Denk hierbij aan extra isolatie, dubbele ramen, extra zware winteraccu’s, grotere propaantanks, speciale afdekkussens en extra warme dekbedden. De watertanks voor keuken, douche, toilet zijn aangepast en daardoor bruikbaar tot temperaturen van -30 graden. Natuurlijk zijn er onder deze campers winterbanden gemonteerd (verplicht in de winter) en worden er ook nog sneeuwkettingen meegegeven.
In het zuidwesten van Canada zijn de winters net zo mild als in Nederland. Zo ligt de temperatuur in Vancouver en Victoria gemiddeld overdag rond de 6-7 graden en ’s nachts net iets boven het vriespunt. Dit is echter wel het natte seizoen, waardoor het in dit stukje Canada niet de allerbeste omstandigheden zijn om te kamperen.
De wintersportgebieden zijn zeer sneeuwzeker. Er kan een pak sneeuw vallen dat een hoogte van een meter ruim overstijgt. De eerste sneeuwval rondom Banff en Jasper wordt meestal al in de loop van september geregistreerd. Op de hogere plekken kan het in augustus al sneeuwen. In Whistler moet je meestal tot oktober wachten voordat het gaat sneeuwen.

Zeer gevarieerd weer in de zomer
In de zomermaanden kun je werkelijk alle weertypes meemaken. Mocht je richting de noordelijke regionen van Nanavut reizen dan kun je zelfs sneeuw krijgen. In de meer gangbare regio’s liggen de maximumtemperaturen in de zomermaanden ergens tussen de 10 en 36 graden Celsius. Dat is een heel groot bereik, maar het is gewoonweg de realiteit waar je mee te maken krijgt. Zo hebben wij de ene dag 35 graden Celsius in Kelowna (British Columbia) meegemaakt terwijl het een paar dagen later in de Rocky Mountains niet warmer werd dan twaalf graden. We hadden het op een gegeven moment zelfs zo koud dat we lekker van de warmte van een warmwaterbron zijn gaan genieten. De watertemperatuur van veertig graden was bij het grijze koele weer heerlijk!
Dit is een voorbeeld van wat in Canada eigenlijk heel normaal is. Je kunt binnen een afstand van tweehonderd kilometer soms wel 10 tot 20 graden verschil hebben. Ook kunnen er grote verschillen voorkomen van dag tot dag. In British Columbia heb je daarnaast te maken met uiteenlopende microklimaten. Zo zijn er woestijngebieden waar het amper regent, maar tref je hier ook (niet-tropische) regenwouden aan. Deze diversiteit zorgt ervoor dat dit deel van Canada je onderweg op een zeer afwisselende panorama’s trakteert, omdat ook de natuur heel veel verschillende gezichten heeft.

Wees voorbereid!
Als je met de camper door Canada wilt reizen dan dien je op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn. In de wintermaanden betekent dit warme tot zeer warme kleding meenemen en er ook op letten dat je schoeisel winter- en sneeuwproof is. In het voor- en najaar moet je rekening houden met vorst, sneeuw, regen, kou maar ook warmere dagen. Laagjes is hierbij het advies.
Ook in de zomermaanden moet je met van alles rekening houden. Denk hierbij aan zwemkleding, T-shirts, zomerjurkjes, korte broeken en rokjes, maar ook aan regenjassen, lange broeken en iets van vest of trui. Een lange pyjama- of joggingbroek is lekker in het geval dat het ’s avonds afkoelt. Zorg er absoluut voor dat je naast zomerschoeisel ook dichte schoenen bij je hebt en eventueel wandelschoenen.
Klimaattabellen
Om een indruk te geven van wat de gemiddelde weerstatistieken voor een aantal populaire bestemmingen zijn, hebben we hieronder een aantal klimaattabellen gepubliceerd. Dit zijn allemaal langjarige gemiddelde waardes die gemeten zijn over een periode van 30 jaar (1981-2010). Realiseer je goed dat als er in de tabel een maximumtemperatuur staat van 27 graden Celsius in juli dat het in de praktijk ergens tussen de 14 en 35 graden uit kan vallen. De cijfers zijn daarom niet meer dan een ruwe indicatie, waar je geen enkele zekerheid uit kunt halen.
Op klimaatinfo.nl/klimaat/canada vind je nog veel meer klimaatgegevens voor Canadese bestemmingen.






